Sú talianske olivové oleje to najlepšie na trhu?

Talianske olivové oleje sú už stáročia neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Ich bohatá chuť a prospešné účinky na zdravie z nich spravili populárnu voľbu pre varenie, prípravu šalátov a dokonca aj na liečebné účely. Rôznorodými príchuťami a kvalitou sa talianske olivové oleje stali nevyhnutnou ingredienciou pre mnohých domácich kuchárov ale aj profesionálnych šéfkuchárov.

Jedným z dôvodov, prečo sú vybrané talianske olivové oleje tak vysoko hodnotené, je ich jedinečný výrobný proces. Olivy sa zbierajú ručne a lisujú sa maximálne do 24 hodín, aby sa zabezpečila najvyššia kvalita oleja. Výsledný olej sa potom filtruje a uchováva v nerezových nádobách, aby sa zachovala jeho čerstvosť. Táto pozornosť k detailom je to, čo odlišuje talianske olivové oleje od iných olivových olejov na trhu a robí ich prémiovým produktom.

Či už chcete pridať chuť do svojich jedál alebo ťažiť z prospešných účinkov olivového oleja, talianske olivové oleje sú skvelou voľbou. S ich bohatou chuťou, jedinečným výrobným procesom a všestrannosťou v kuchyni, niet divu, že sa stali neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. V podstate, stačí pridať kvalitný olivový olej do šalátu a už nemusíte pridávať ani soľ ani korenie. Kvalitný olivový olej sa postará o bohatosť chutí sám.

História Talianskych olivových olejov

Taliansky olivový olej má bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Olivy sa v Taliansku pestovali už pred viac ako 2 500 rokmi a odvtedy sa stali neoddeliteľnou súčasťou talianskej kultúry a kuchyne.

Prvý záznam o pestovaní olív na území Talianska pochádza zo 7. storočia pred naším letopočtom. Grécki kolonisti, ktorí osídlili južné pobrežie Talianska, priviezli so sebou olivovníky a naučili miestnych obyvateľov ako pestovať a spracúvať olivy.

Následne, práve rímska ríša bola šíriteľom pestovania olivovníka do ďalších regiónov. Zaužívaný zvyk rímskych légií – zasadiť olivovník na znak mieru na dobytých územiach, rozšíril tento nádherný strom do ďalších zemepisných šírok. Určite tiež poznáte holubicu, ktorá nesie olivovníkovú ratolesť na znak posolstva mieru.

V priebehu stredoveku sa pestovanie olív v Taliansku stalo ešte populárnejšie a olivový olej sa stal dôležitým obchodným artiklom. V tom čase sa olivy pestovali predovšetkým v oblastiach, kde bola teplá a suchá klimatická zóna, napríklad v južnom Taliansku a na Sicílii.

Od 19. storočia sa v Taliansku začali používať moderné metódy pestovania olív a spracovania oleja. V dnešnej dobe Taliansko patrí medzi najväčších producentov olivového oleja na svete (Španieli majú v tejto oblasti prvenstvo aj vďaka vhodným klimatickým podmienkam) ale, taliansky olivový olej je známy pre svoju vynikajúcu kvalitu a chuť.

Výrobný proces

Výroba olivového oleja závisí od viacerých faktorov, takže ťažko ho môžeme zovšeobecňovať, ale na našom eshope ponúkame zákazníkom iba tie najkvalitnejšie olivové oleje s tradičným výrobným procesom.

Zber olív pre výrobu talianskeho olivového oleja sa vykonáva ručne alebo pomocou strojov. Ručný zber sa používa pre olivy, ktoré sú určené pre extra panenský olej. Olivy sa zozbierajú do košíkov alebo sieťovinových vreciek a následne sa čo najrýchlejšie transportujú do výroby na spracovanie.

My ponúkame v našom eshope iba tie najkvalitnejšie olivové oleje. Trvalo nám viac ako jeden rok vybrať toho najlepšieho výrobcu s najvyššou kvalitou olivového oleja: to znamená, že olivy sú zbierané ručne a dodávané priamo od farmárov do dvoch hodín od zberu k spracovaniu. 

Geografické označenie (GO) je označenie, ktoré sa používa na označenie produktov, ktoré sú úzko spojené s určitým územím. Tento typ označenia je dôležitý pre talianske olivové oleje, pretože Taliansko je známe svojimi kvalitnými olivovými olejmi vyrobenými z rôznych druhov olív.

GO poskytuje záruku, že produkt bol vyrobený v určitom regióne, kde sú splnené presné zákonom stanovené požiadavky na pestovanie a výrobu. Pre talianske olivové oleje existujú tri hlavné GO: DOP (Denominazione di Origine Protetta), IGP (Indicazione Geografica Protetta) a STG (Specialità Tradizionale Garantita).

DOP je najprísnejšie označenie a zaručuje, že olivový olej bol vyrobený v konkrétnom regióne a podliehal prísnej kontrole kvality. 

IGP zaručuje, že olivový olej bol vyrobený v určitom regióne a podliehal určitým požiadavkám na pestovanie a výrobu, ale nie sú také prísne ako u DOP. STG zaručuje, že olivový olej bol vyrobený v určitom tradičnom spôsobe, ale nezaručuje, že bol vyrobený v konkrétnom regióne.

Talianske olivové oleje s označením DOP a IGP sú zvyčajne drahšie, ale zaručujú vyššiu kvalitu a autenticitu. Preto je dôležité, aby spotrebitelia vedeli, čo si kupujú a mali na pamäti, že označenie GO je zárukou kvality a autenticity produktu.

Ako vybrať kvalitný taliansky olivový olej?

Samozrejme aj po všetkých superlatívach vyššie spomínaných, neznamená, že aj olivový olej vyrobený v Taliansku nemôže byť nekvalitný. 

“Väčšina extra panenského talianskeho olivového oleja, ktorý zaplavuje pulty svetových trhov, nie je ani taliansky, ani extra panenský”. Forbes vo svojom článku píše, že 80% extra panenského olivového oleja na pultoch v supermarketoch je “fejk”. 

My ako dovozca na stránke olivi.sk samozrejme nevieme vyčísliť presné číslo, ale na pultoch tradičných supermarketov budete hľadať pravý extra panenský olivový olej veľmi ťažko.

Pozrite sa na etiketu

Pri výbere talianskeho olivového oleja je dôležité si pozrieť etiketu. Na etikete by mala byť uvedená krajina pôvodu, druh olív a spôsob výroby. Ak je etiketa nejasná, môže to byť znakom, že olej nie je kvalitný. Veľa kvalitných olivových olejov sa pochváli na etikete nízkou mierou acidity.

A čo je najčastejší príznak nekvalitného olivového oleja je práve chýbajúci údaj o jeho acidite. Acidita (po slovensky kyslosť olivového oleja) je jeden z najdôležitejších parametrov určujúcich kvalitu.

Čím je nižšia, tým je olej kvalitnejší. V podstate to znamená rýchlosť akou sa dostali ručne oberané olivy do spracovateľského procesu. Veľká väčšina “extra panenských” olivových olejov na pulte bežného supermarketu je vyrobená z olív neznámeho pôvodu, pochádzajúcich z oblastí Egypta, Tuniska, ktoré cestujú celé dni v kontajneroch do miesta spracovania.

Kvôli dlhému času prepravy a nešetrnému zberu, olivy v kontajneroch nakvášajú, hnijú, nakoľko majú poškodenú šupku, stráca sa ich kvalita a tým pádom sa výrazne zvyšuje ich acidita. Ak teda na olivovom oleji nie je uvedená acidita, radšej zvážte kúpu. Pre doplnenie, acidita extra panenského olivového oleja musí byť pod 1% na 100 ml. Niektoré krajiny uvádzajú údaj až pod 0,8%. Tie naše majú aciditu od 0,18 do 0,21.

Nanešťastie, legislatíva v prípade extra panenských olivových olejov je veľmi benevolentná a údaj o acidite je fakultatívny a teda nie je povinný. Preto túto situáciu využívajú hlavne veľkí výrobcovia a používajú status extra panenského olivového oleja pre svoje výrobky napriek tomu, že nespĺňajú parametre. Menej ako 10% svetovej produkcie olivového oleja spĺňa kritériá „extra panenský”. Odhaduje sa však, že až 50% všetkých olivových olejov je takto označených.

Zvoľte Extra Virgin Olivový Olej

Extra Virgin olivový olej je najkvalitnejší druh olivového oleja. Tento olej sa získava z prvotriednych olív a má vysoký obsah antioxidantov. Pri výbere talianskeho olivového oleja sa preto odporúča zvoliť Extra Virgin olivový olej.

Skontrolujte dátum výroby

Dátum výroby je dôležitým faktorom pri výbere talianskeho olivového oleja. Čím čerstvejší olej, tým lepšia chuť a kvalita. Pri výbere sa preto odporúča zvoliť olej s čo najaktuálnejším dátumom výroby.

Testujte chuť

Pri výbere talianskeho olivového oleja je dôležité testovať chuť. Kvalitný olej by mal mať ovocnú a lahodnú chuť. Ak má olej horkú alebo kyslú chuť, môže to byť znakom, že nie je kvalitný. 

Regióny, kde sa pestujú olivy spojené s tradíciou

Taliansko je jedným z najvýznamnejších svetových producentov olivového oleja a olivy sa pestujú v mnohých regiónoch po celom krajine. Tu sú niektoré z najznámejších talianskych regiónov, kde sa pestujú olivy a vyrábajú olivové oleje:

  • Ligúria: Tento región sa nachádza na severozápade Talianska a je domovom slávneho olivového oleja typu “Ligurian”. Ligúria je známa svojimi jemnými, ovocnými a korenistými olivovými olejmi a je to miesto, kde sa pestujú odrody, ako je Taggiasca.
  • Toskánsko: Toskánsko je jedným z najslávnejších talianskych regiónov pre olivový olej. Tento región produkuje niektoré z najkvalitnejších extra virgin olivových olejov na svete. Olivovníky v Toskánsku pestujú odrody, ako je Frantoio, Leccino a Moraiolo.
  • Umbria: Umbria sa nachádza v srdci Talianska a je ďalším významným regiónom pre pestovanie olív a výrobu olivového oleja. Odrody, ako je Moraiolo a Frantoio, sú tu bežné.
  • Apúlia: Tento južný región je najväčším producentom olivového oleja v Taliansku a na svete. Apúlia je známa svojimi mnohými odrodami olív, vrátane Coratina, Ogliarola, Peranzana, Simone, Picholine a Leccino. Apúlia je “motherland” olivovníkov v Taliansku. V tomto regióne natrafíte na olivovníky úplne všade. Na ulici Vám prehradia cestu, sú pri každom dome, každej ceste, každo poli a úbočí. Apúlia (taliansky Puglia) je anjelskou zemou olivovníkov
  • Kalábria: Kalábria sa nachádza na juhu Talianska a je domovom niektorých kvalitných olivových olejov. Odrody, ako je Carolea a Ottobratica, sú častými odrodami v tejto oblasti.
  • Sicília: ostrov nachádzajúci sa na juhu Talianska, je ďalším významným producentom olivového oleja. Tu sa pestuje mnoho rôznych odrôd, vrátane Nocellara a Cerasuola.

Taliansko je bohaté na rôzne odrody olivovníkov podľa regiónov, čo dáva olivovým olejom rôznorodú chuť a charakter. Každý z týchto regiónov má svoje vlastné špecifické klimatické a pôdne podmienky, ktoré ovplyvňujú chuť a kvalitu olivového oleja. Taliansko využíva cca 1,1 milióna hektárov pôdy na pestovanie olív. Za rok 2021 zozbierali až vyše 366 000 ton olív.

Regióny v Taliansku, kde pestujú olivy

Záver

Talianske olivové oleje sú známe svojou kvalitou a chuťou. Ich výroba podlieha veľkej starostlivosti a dbaním na tradície. Pri výbere oleja je naozaj potrebné dbať na to, aby boli označené ako extra panenské olivové oleje, ktoré sa vyrábajú z prvotriednych olív s jasne uvedenou aciditou.

Pri testovaní boli zistené výrazné rozdiely medzi rôznymi značkami a typmi olivových olejov. Niektoré značky boli veľmi kvalitné a mali vynikajúcu chuť, zatiaľ čo iné boli slabšie a menej chutné.

Celkovo sú talianske olivové oleje vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú kvalitný a chutný olej. Je dôležité si vybrať správnu značku a druh oleja a používať ho správne, aby bol výsledok čo najlepší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *