Ako používať olivový olej?

Olivový olej, známy svojimi nezameniteľnými chuťovými vlastnosťami a zdravotnými benefitmi, je už tisícročia neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. 

Pochádzajúci z olív, plodov olivovníka, tento vzácny olej sa využíva nielen v kulinárskej sfére, ale aj v medicíne a kozmetike. Jeho história sa datuje do doby pred viac ako 6000 rokmi, kde bol cenený nielen za svoju chuť, ale aj za množstvo zdravotných prínosov. 

Dnes je olivový olej celosvetovo uznávaný pre svoju schopnosť podporovať zdravý životný štýl, či už je používaný pri príprave jedla, ako súčasť krásy a osobnej starostlivosti alebo dokonca v tradičných liečebných praktikách.

V nasledujúcich bodoch sa pozrieme bližšie na rôzne typy olivového oleja, jeho zdravotné prínosy, ako ho začleniť do varenia, kozmetiky a iných činností každodenného života. Ako môže tento všestranný produkt pozitívne ovplyvniť naše zdravie, krásu a dokonca aj domácnosť?

Typy olivového oleja

Pri výbere olivového oleja narazíme na rôzne typy, ktoré sa líšia svojimi chuťovými profilmi, výrobnými procesmi a použitím. Poznanie rozdielov medzi nimi je kľúčové pre maximálne využitie ich unikátnych vlastností.

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je považovaný za krém de la krém medzi olivovými olejmi. Získava sa priamo z olív výhradne mechanickými metódami bez použitia chemikálií alebo extrémneho tepla, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Charakterizuje ho výrazná chuť, s vôňou čerstvých olív a nižším obsahom kyseliny, často pod 0,8%. Tento olej je ideálny na studené aplikácie, ako sú šaláty, dokončovacie omáčky alebo ako doplnok k chlebu.

Panenský olivový olej

Panenský olivový olej sa tiež vyrába mechanickými metódami, ale môže obsahovať vyššiu kyslosť, do 2%, a má menej výrazný chuťový profil. Napriek tomu zostáva kvalitnou voľbou pre varenie a pečenie, kde vysoká teplota môže znížiť nuance v chuti extra panenského olivového oleja.

Rafinovaný olivový olej

Rafinovaný olivový olej sa vyrába z olejov, ktoré sú nižšej kvality a musia prejsť chemickými procesmi na zlepšenie ich vlastností. Tieto procesy odstraňujú mnohé chuťové a vôňové charakteristiky, výsledkom čoho je olej s jemnejšou chuťou a vyššou teplotnou odolnosťou. Rafinovaný olej je vhodný na smaženie alebo pečenie pri vysokých teplotách.

Miešaný olivový olej

Miešaný olivový olej kombinuje rafinovaný a panenský alebo extra panenský olivový olej. Cieľom je vytvoriť produkt, ktorý má lepšiu chuť než čisto rafinovaný olej, ale je cenovo dostupnejší než extra panenský alebo panenský olej. Miešané oleje sú univerzálne, vhodné pre rôzne varenie a pečenie.

Pri výbere olivového oleja je dôležité zvážiť, ako ho plánujete používať. Pre surové aplikácie a kde chcete, aby chuť olivového oleja vynikla, siahnite po extra panenskom. Pre vysokoteplotné varenie môže byť vhodnejší rafinovaný alebo miešaný olej kvôli ich vyššej odolnosti voči teplu.

U nás na eshope ponúkame iba tie najkvalitnejšie extra panenské olivové oleje, ktoré sme výberovým procesom vyberali niekoľko rokov.

Zdravotné prínosy olivového oleja

Olivový olej je nielen vynikajúci prídavok do vašej kuchyne pre jeho chuť, ale aj kvôli širokému spektru zdravotných prínosov, ktoré ponúka. Vďaka vysokému obsahu mononenasýtených tukov, antioxidantov a protizápalových látok sa olivový olej stal kľúčovou súčasťou stredomorskej diéty, ktorá je často citovaná ako jedna z najzdravších stravovacích plánov na svete. O zdravotných benefitoch sme sa rozpísali v tomto článku.

Použitie v kuchyni

Marinády

Olivový olej je skvelý ako základ pre marinády pre mäso, ryby alebo zeleninu. Jeho schopnosť absorbovať a dopĺňať rôzne chute znamená, že môže pomôcť vytvoriť hlboko aromatické a vláčne pokrmy. Jednoducho zmiešajte olivový olej s bylinkami, koreninami a kyselinou (napríklad citrónovou šťavou alebo octom) na vytvorenie vlastnej marinády.

Pečivo

Prekvapivo, olivový olej môžete použiť aj v receptoch na pečivo, kde môže nahradiť maslo alebo iné tuky. To nielen pridá unikátnu chuť vášmu pečivu, ale aj zvýši ich nutričnú hodnotu. Olivový olej je obzvlášť vhodný pre recepty s mediteránskou tematikou, ako sú chleby alebo koláče.

Tip na varenie s olivovým olejom

Pri vysokoteplotnom varení, ako je smaženie, môžete preferovať rafinovaný olivový olej alebo miešaný olivový olej, ktoré majú vyšší bod dymenia a sú stabilnejšie pri vyšších teplotách. Pre studené aplikácie a ľahké tepelné spracovanie je extra panenský olivový olej ideálnou voľbou pre maximalizáciu chuti a zdravotných benefitov.

Recepty s olivovým olejom

Klasický šalátový dresing:

3 diely extra panenského olivového oleja
1 diel čerstvej citrónovej šťavy alebo octa
Soľ, čierne korenie, pretlačený cesnak na chuť
Zmiešajte všetky ingrediencie dokopy a podávajte s čerstvým šalátom.

Marinované grilované zeleniny:

Zmes zeleniny (paprika, cuketa, šampiňóny)
Marináda: extra panenský olivový olej, čerstvé bylinky (rozmarín, tymián), soľ, korenie
Zeleninu marinujte aspoň 30 minút, potom grilujte na stredne vysokom ohni.

Mediteránsky chlieb:

2 šálky múky, 1 šálka vody, 1 lyžička soli, 1 lyžička sušeného droždia, 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
Všetky ingrediencie zmiešajte, nechajte vykysnúť, potom pečte v rúre do zlatista.

Kozmetické využitie olivového oleja

Olivový olej je nielen vynikajúcim doplnkom kuchyne, ale má tiež množstvo kozmetických využití, vďaka ktorým môže byť prospešný pre vašu pokožku a vlasy. Jeho prirodzené hydratačné vlastnosti, vitamíny a antioxidanty ponúkajú prirodzenú a účinnú alternatívu k komerčným kozmetickým produktom.

Hydratácia pleti

Olivový olej je skvelým prírodným hydratačným prostriedkom, ktorý môže pomôcť udržať pokožku hladkú a hydratovanú. Jeho bohaté zloženie zahŕňa vitamíny E a K, ktoré sú známe svojimi hydratačnými a regeneračnými vlastnosťami. Nanášanie malého množstva olivového oleja na tvár alebo telo pred spaním môže pomôcť obnoviť a vyživiť suchú pokožku.

Tu nájdete aj video k tipom (ak viete po anglicky):

Liečba poškodených vlasov

Olivový olej je tiež účinný pri liečbe poškodených a suchých vlasov. Môže fungovať ako hĺbkový kondicionér, ktorý vlasy vyživuje a obnovuje ich prirodzenú vlhkosť. Aplikácia olivového oleja na vlasy a ponechanie ho pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc pred umytím šampónom môže výrazne zlepšiť ich vzhľad a textúru.

Odstránenie make-upu

Olivový olej môže byť použitý aj ako jemný a efektívny odstraňovač make-upu, ktorý je vhodný aj pre citlivú pokožku okolo očí. Jeho olejová báza pomáha rozpúšťať aj vodeodolný make-up, zatiaľ čo zároveň pokožku vyživuje a hydratuje.

Prírodný peeling na pery

Zmiešaním olivového oleja s jemným cukrom môžete vytvoriť účinný domáci peeling na pery. Táto prirodzená exfoliácia pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a zanecháva pery jemné a hladké.

DIY kozmetické recepty s olivovým olejom

Hydratačná maska na tvár:

Zmiešajte 2 lyžice olivového oleja s 1 lyžicou medu a 1 vajcom.

Aplikujte na čistú tvár a nechajte pôsobiť 20 minút.

Opláchnite teplou vodou pre hĺbkovú hydratáciu a výživu pleti.


Kondicionér pre hlbokú výživu vlasov:

Zohrejte 3 až 5 lyžíc olivového oleja (v závislosti od dĺžky a hustoty vlasov).

Aplikujte teplý olej na vlasy a pokožku hlavy.

Zakryte hlavu sprchovou čiapkou a nechajte pôsobiť minimálne 30 minút alebo cez noc.

Umývajte a kondicionujte vlasy ako obvykle.

Jemný odstraňovač make-upu:

Navlhčite vatový tampón olivovým olejom.

Jemne ním prechádzajte po pokožke na odstránenie make-upu.

Po odstránení make-upu umyte tvár jemným čistiacim prostriedkom.

Použitím olivového oleja vo vašej kozmetickej rutine môžete využiť jeho prirodzené výživné vlastnosti, aby ste podporili zdravie a krásu vašej pokožky a vlasov. Či už sa rozhodnete pre jednoduchú aplikáciu alebo experimentujete s domácimi kozmetickými receptami, olivový olej môže byť cenným prírodným prostriedkom pre vašu osobnú starostlivosť.

Ostatné využitie olivového oleja


Olivový olej sa môže považovať za univerzálny produkt, ktorý nájde svoje využitie nielen v kuchyni alebo kozmetike, ale aj v rôznych iných oblastiach domácnosti a každodenného života. Tu sú niektoré netradičné, no užitočné spôsoby, ako olivový olej využiť.

Údržba nábytku a drevených povrchov

Olivový olej môže pomôcť oživiť lesk drevených povrchov a nábytku. Zmiešajte ho s trochou citrónovej šťavy alebo octu na prípravu prírodného leštiaceho prostriedku, ktorý neobsahuje škodlivé chemikálie. Táto zmes nielenže čistí, ale aj chráni drevo a zanecháva ho s prirodzeným leskom.

Ošetrovanie kože a kožených výrobkov

Olivový olej môže pomôcť zachovať mäkkosť a pružnosť kožených výrobkov, ako sú topánky, pásy alebo tašky. Naneste malé množstvo oleja na mäkkú handričku a jemne ošetrite kožený predmet. To pomôže predísť popraskaniu a zachová prirodzený vzhľad kože.

Zaseknutý zips

Ak sa vám niekedy zasekol zips, môžete použiť trochu olivového oleja na jeho uvoľnenie. Aplikácia malého množstva oleja na zaseknutý zips môže uľahčiť jeho pohyb. Tento trik je užitočný pre rôzne druhy zipsu, vrátane odevov, kabeliek, stanov, atď.

Starostlivosť o nástroje a ochrana pred hrdzou

Olivový olej môže poslúžiť ako ochrana nástrojov pred hrdzavením. Tenká vrstva oleja aplikovaná na kovové časti nástrojov vytvára ochranný film, ktorý pomáha zabrániť tvorbe hrdze. Tento prístup je obzvlášť užitočný pre nástroje, ktoré sa nevyužívajú pravidelne.

Záver

Olivový olej je skutočne všestranný produkt, ktorý prekračuje hranice kuchyne a kozmetiky. Jeho použitie v domácnosti, pri starostlivosti o produkty a ako prírodný liečebný prostriedok ukazuje na jeho mnohostrannosť a užitočnosť. Od obnovy lesku na drevených povrchoch až po zmiernenie podráždenia hrdla, olivový olej ponúka širokú paletu aplikácií, ktoré môžu uľahčiť a obohatiť váš každodenný život.

Začlenením olivového oleja do vašej stravy, kozmetickej rutiny a dokonca aj do domácich opráv a údržby môžete využiť jeho pozoruhodné vlastnosti. Či už hľadáte zdravé varenie, prírodnú starostlivosť o pleť a vlasy, alebo jednoducho potrebujete riešenie pre každodenné problémy, olivový olej môže byť vaším spoľahlivým pomocníkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *