Olivový olej s veselým názvom – Oilalá

autor – Spiros Borraccino – majiteľ spoločnosti OILALÁ

Korene Oilalá

Bol raz jeden muž menom Spyridon, známy ako „snílek“, ktorý sa celý život venoval svojej rodine a láske k olivovému oleju.

Pôvodom bol z gréckeho ostrova Korfu.  V malom vidieckom mestečku San Ferdinando di Puglia, neďaleko väčšieho mesta Barletta, založil farmu na pestovanie olivovníkov, kde začal vyrábať  voňavý olivový olej s vynikajúcou chuťou a kvalitou.

Tento muž bol môj starý otec. Po ňom som zdedil veľa vedomostí. V prvom rade meno a potom vášeň pre poľnohospodárstvo a cestovanie. Ale čo je najdôležitejšie, naučil ma veriť v svoje sny.

Môj príbeh sa začal takto. Predtým, než nás opustil naučil ma vnímať krajinu Apúlie a jej prírodné dary. Dary zo starých čias výroby olivových olejov, vynikajúcej kvality, starodávnych vín, syrov, ovocia. Tu to všetko začalo. A po niekoľkých rokoch, ktoré som strávil propagáciou toho najlepšieho z talianskej módy a dizajnu po celom svete, som pochopil obrovskú hodnotu pokladu, ktorý pre mňa objavil môj starý otec.

Odvtedy je mojou najväčšou túžbou získavať čo najväčšie znalosti o olivovom oleji a delikatesách z krajiny Spyridona a môjho otca Nicolu a sprostredkovať ich všetkým, ktorí hľadajú nekompromisnú kvalitu. Pre tých, ktorí milujú dobré jedlo a starajú sa o svoje zdravie. Z tejto osobnej ambície, z hlbokej úcty k týmto koreňom a túžby vidieť ich rásť a stať sa niečím väčším sa zrodila značka OILALÁ.

OBJAVTE NAŠE ODRODY

Olivy na začiatku výrobného procesu

Coratina

Typický pôvodný olivový olej z regiónu Apúlia, ktorý sa vyznačuje ovocnou, intenzívnou a veľkou osobnosťou. Hrdí sa veľmi nízkou kyslosťou a vysokým obsahom polyfenolov a tokoferolov.

Peranzana

Pre milovníkov jemného a sladkého olivového oleja, dobre známej a rozšírenej odrody na celom území štátu. Dozrieva skoro a je odolná, dobre znáša chlad a je výborným partnerom pre kultivar Coratina.

La bella di Cerignola, Peranzana a Nocellara

Toto sú naše olivy. Majú pevnú a chutnú dužinu, vďaka čomu sú ideálne na konzervovanie v slanom náleve a na použitie na predjedlá a predjedlá.

FÁZY VÝROBY EXTRA PANENSKÉHO OLIVOVÉHO OLEJA

Zber

Náš zber olív začína v závislosti od poveternostných podmienok od polovice októbra a trvá do polovice novembra. Toto je zásadný moment, pretože spôsob, akým sú kultivované, a stupeň zrenia určuje kvalitu oleja, aby nebola ohrozená. Ručný zber je najlepší spôsob, aj keď drahý a pomalý, pretože zaručuje dokonalú celistvosť plodov.

Doprava a príprava

Po zbere sa olivy prepravia na lisovanie do 3 hodín. Tu sa pripravujú do fázy spracovania, to znamená, že sa skladujú v špeciálnych umytých nádobách. Tento krok je obzvlášť dôležitý, pretože pomáha odstrániť akékoľvek nečistoty a zabezpečiť absolútnu čistotu oleja, ktorý sa bude vyrábať.

“Frézovanie”

Dopravníkový pás nesie olivy v kladivovom drviči. Jeho funkciou je rozkladať bunkové steny a uvoľňovať šťavy. Po lisovaní vytvoríme takzvanú „olejovú pastu“ a hmotu zloženú z tekutej časti (olej a voda) a pevnej časti (kôstky, kôra a dužina), ktorá naplní výrobu intenzívnou vôňou.

Miesenie

Hmota sa následne miesi vo vnútri oceľových nádrží s cieľom oddeliť emulziu oleja a vody a uľahčiť separáciu v ďalšom kroku. Zahriatie pasty nad 35 °C zvyšuje kvantitatívnu výťažnosť, ale vedie k zníženiu kvality. Z tohto dôvodu prebieha miesenie pasty z olivového oleja Oilalà pri teplote asi 23 °C.

Extrakcia a separácia

Olivová hmota sa vloží do dekantéra. Rastlinná voda, olivový olej a výlisky sú oddelené. Rastlinná voda a olivový olej sú filtrované a oddelené v dvoch rôznych nádobách. Výlisky, vo všeobecnosti vlhké a mastné, sa vynášajú von z budovy. Olivový olej a vegetačná voda sa ďalej filtrujú a separujú v takzvanom „Separátore“ a vzácne „zelené zlato“ sa ukladá do príslušných nádob.

Filtrovanie a plnenie do fliaš

Nádoby z nehrdzavejúcej ocele sú umiestnené v tmavých a chladných miestnostiach, ďaleko od zdrojov tepla a svetla a podrobujú sa bežným kontrolám v laboratóriu. Ihneď po oddelení v lisovni je extra panenský olivový olej okamžite prefiltrovaný, aby sa odstránili všetky prírodné nečistoty a sediment, ktorý vplýva na rýchlejšiu oxidáciu oleja. Po všetkých týchto vzácnych a starostlivých krokoch sú olivové oleje Oilalà plnené do fliaš a odosielané do celého sveta našim verným zákazníkom – domov a do kuchýň najlepších medzinárodných kuchárov, dokonca do Michelinských reštaurácií. 

INOVÁCIE

Naše olivy zbierame ešte zelené, pri zbere dávame veľký pozor, aby sme ich nepoškodili. Čím je oliva zdravšia a zelenšia, tým bude olivový olej oveľa chutnejší a voňavejší.

Olivy dovezieme do výroby  na lisovanie do 3 hodín od zberu. Vyhneme sa tak problémom s oxidáciou a žltnutím olivového oleja.

Naše vzácne olivy sú lisované na najmodernejších strojoch vyrábaných spoločnosťou Mori Tem, popredným vysokokvalitným a najmodernejším výrobcom tejto technológie. Len málo výrobcov má tento typ strojového zariadenia na talianskom území.

Naše extra panenské olivové oleje nájdete u takých prestížnych zákazníkov ako je sieť Hotela Ritz Carlton, Hilton, Four seasons, Hassler Roma a v michellinských reštauráciách.

A teraz máte možnosť ich ochutnať aj u Vás doma, na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *