Olivový olej – tradícia verzus moderná technológia. Tento článok zdôrazňuje, že hoci tradícia výroby olivového oleja často nesie so sebou konotácie kvality, nie vždy zaručuje lepšie výsledky, najmä v kontexte výroby extra panenského olivového oleja. Porovnáva tradičnú metódu, ktorá používa žulové mlynské kamene a lisy, s modernou metódou nepretržitého cyklu, ktorá využíva techniky studeného lisovania.
Aj celebrity odporúčjú extra panenský olivový olej! Mnoho z nich ho používa na udržanie krásy a zdravia z dlhodobého hľadiska. Je jednoducho nenahraditeľný!
Puglia – región považovaný za matku zem olivovníkov predstavuje oblasť s najväčšou produkciou olivového oleja v Taliansku.
Ako sa degustuje olivový olej? Tu je pár základných informácií, ktoré Vám priblížia túto pre nás neobvyklú degustáciu 💚
Všetko o olivovníkoch a využití ich vzácneho dreva, ktoré okrem olivového oleja obohacuje náš život
Stredomorská kuchyňa je závislá na používaní olivového oleja. A aj preto je výnimočne prospešná pre ľudský organizmus.
Olivové oleje ich klasifikácia podľa kvality a odrôd olivovníkov
Dejiny olivového oleja od počiatočných zmienok z doby kamennej až po novovek. Olivový olej ako jedna z najdôležitejších komodít v histórii ľudstva.
Dnes varíme s gréckym olivovým olejom TOPLOU z kláštora Toplou Monastery Kréta je grécky „motherland“ olivovníkov a fantastického olivového oleja. A keď ho navyše vyrobia mnísi! … Ingrediencie: Postup krom za krokom Pripravíme si všetky ingrediencie. Cibuľu a cesnak nakrájame, cukety umyjeme. Na panvici na poctivom olivovom oleji TOPLOU opražíme cibuľku, posolíme a na záver […]
Extra panenský olivový olej OILALÁ – novinka v našom portfóliu z Puglie. Olivový olej, ktorý sa používa v kuchyniach významných Michelinských reštaurácií a luxusných hotelov
Našli sme starý recept na focacciu, ktorý používali talianske babičky. Doteraz nikdy sa nám nepodarilo takéto vzdušné bublinkové cesto ako teraz. Vtip je v tom, že musíme nechať cesto oddychovať 48 hodín v chladničke po tom, čo ho vymiešame a necháme vykysnúť 2 hodiny. No posúďte sami! 😀 Pozrite si video: Ingrediencie: Ingrediencie na cesto: […]
Šťavnatá rybička plná omega mastných kyselín na olivovom oleji plnom omega mastných kyselín 😉 – vynikajúca kombinácia pre zdravie. Ingrediencie: Postup: Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku, soľ, korenie a orestujeme. Tesne pred dokončením pridáme cesnak a špenát. Nakoniec pridáme píniové oriešky a chvíľu na „ohni“ premiešame. Na druhú panvicu pridáme maslo a olivový […]
Ingrediencie: Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme nakrájanú špargľu a zľahka orestujeme. Vrchné konce špargle si oddelíme a necháme na dozdobenie hotového pokrmu. Orestovanú cibuľu so špargľou dobre posolíme a okorením mletým čiernym korením. Pridáme citrónovú šťavu a následne ryžu. Za stáleho miešania dolievame domáci vývar, kým nie je ryža uvarená al dente (do […]
Ingrediencie Postup Z hladkej múky, vody, cukru a kvasníc vymiešame super kysnuté cesto. Pridáme soľ a olivový olej a necháme vykysnúť. My vkladáme cesto v nádobe do postele a zakryjeme perinou 😉 – zaručene to funguje. Potrebujeme cca 30 min, kým nám cesto pekne narastie. Následne cesto ponaťahujeme a položíme na plech dobre potretý olivovým […]
Aké sú účinky olivového oleja? Ohromujúce. Hlavne pre Vaše zdravie.
Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili naozaj olivový olej, ktorý je pravý. Na trhu je veľa druhov olivového oleja, ale len málokto vie, že mnohé z nich obsahujú rôzne […]
Na ochutenie šalátov sa najlepšie hodí extra panenský olivový olej. Pri príprave zálievky pridávame najprv soľ, koreniny, bylinky, následne ocot alebo citrón a až úplne na záver olivový olej. Ak by sme šalát najprv poliali olivovým olejom, suroviny by sa potiahli tenkou vrstvou a tak by sa jednotlivé chute poriadne nepremiešali.
Olivový olej a čo všetko ste sa o ňom mohli dozvedieť v relácii Dámsky klub na STVR 24.10.2024. V rozhovore s Karin Majtánovou sme rozobrali niekoľko najdôležitejších tém o olivovom oleji.
Ako bude vyzerať tohtoročná kampaň 2024? Olivový olej a jeho výroba úzko súvisí s prírodnými podmienkami, ktoré ovplyvňujú veľkosť, množstvo a kvalitu olív. Tento rok v regiónoch Talianska opätovne príroda zasiahla do pestovania olivovníkov. Ako? To sa dozviete v tomto článku.
Vzácne grécke Kalamata olivy pochádzajú z juhu Peloponézu a sú jednou zo superpotravín. Majú neuveriteľné účinky na zdravie človeka. Chcete vedieť viac o týchto olivách a regióne z ktorého pochádzajú? Prečítajte si viac v našom článku.
Grécky olivový olej je najzdravším typom oleja s minimálnou alebo dokonca nulovou hladinou cholesterolu a bohatý na vitamíny. Hlavná grécka produkcia olivového oleja zahŕňa hlavne extra panenský olivový olej. Ak sa chcete dozvedieť viac o olivových olejoch z Grécka, nech sa páči: tu je článok 🇬🇷
Extra panenský olivový olej má široké využitie a úžasné účinky na zdravie človeka. V tomto článku sa dozviete, ktoré chemické látky a prvky sú za tento dar z prírody zodpovedné. Ponoríme sa hlbšie do chémie extra panenského olivového oleja.
Tento článok vysvetľuje, čo je cholesterol, a skúma výskum o účinkoch olivového oleja na cholesterol. Tiež navrhuje spôsoby, ako zahrnúť olivový olej do stravy a ďalšie potraviny, ktoré ľudia môžu vyskúšať.
Vždy sme boli presvedčení, a stále sme, že extra panenský olivový olej z Púlie je jedným z najlepších na svete. Preto neustále prechádzame po apúlijskom vidieku, aby sme našli a online Vám ponúkli tie najlepšie oleje z Púlie. Kvalita olivového oleja a teritorialita.
Hľadanie elixíru dlhovekosti by mohlo začať práve na Sardínii. Na tomto nádhernom ostrove existujú miesta, kde obyvatelia často dosahujú a prekračujú vek 100 rokov. Významnou súčasťou ich stravy ako jeden z faktorov ovplyvňujúcich dlhovekosť je olivový olej.
Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili naozaj olivový olej, ktorý je pravý.
Tak ako olivový olej tak aj apulska majolika je príbeh tradície, kvality a remeselníckej výroby. Príbeh, ktorý je v Oilalà spojený s ďalšou rovnako vzácnou a tisícročnou apulskou tradíciou: extra panenským olivovým olejom Coratina a Peranzana.
Apulská majolika je kráľovnou glazovaných keramík s veľmi dlhoročnou a vzácnou tradíciou.
Hlina sa rodí zo Zeme a z tej istej Zeme pochádza aj olivovník: životodarná sila nášho extra panenského olivového oleja, kde všetko vzniká a dostáva život. Starodávne spojenie medzi majolikou a apulským extra panenským olivovým olejom teda začína v Zemi a uchováva sa v rukách celých rodín, ktoré s nesmiernou láskou a vďačnosťou odovzdávajú z generácie na generáciu umenie ručnej tvorby.