Vplyv spôsobu výroby na olivový olej

Olivový olej – tradícia verzus moderná technológia. Tento článok zdôrazňuje, že hoci tradícia výroby olivového oleja často nesie so sebou konotácie kvality, nie vždy zaručuje lepšie výsledky, najmä v kontexte výroby extra panenského olivového oleja. Porovnáva tradičnú metódu, ktorá používa žulové mlynské kamene a lisy, s modernou metódou nepretržitého cyklu, ktorá využíva techniky studeného lisovania.

Olivový olej a plnené cukety 🤍🩵

Dnes varíme s gréckym olivovým olejom TOPLOU z kláštora Toplou Monastery Kréta je grécky „motherland“ olivovníkov a fantastického olivového oleja. A keď ho navyše vyrobia mnísi! … Ingrediencie: Postup krom za krokom Pripravíme si všetky ingrediencie. Cibuľu a cesnak nakrájame, cukety umyjeme. Na panvici na poctivom olivovom oleji TOPLOU opražíme cibuľku, posolíme a na záver […]

Starý taliansky recept na Focacciu

Našli sme starý recept na focacciu, ktorý používali talianske babičky. Doteraz nikdy sa nám nepodarilo takéto vzdušné bublinkové cesto ako teraz. Vtip je v tom, že musíme nechať cesto oddychovať 48 hodín v chladničke po tom, čo ho vymiešame a necháme vykysnúť 2 hodiny. No posúďte sami! 😀 Pozrite si video: Ingrediencie: Ingrediencie na cesto: […]

LOSOS na olivovom oleji, so špenátom a baby zemiakmi

Šťavnatá rybička plná omega mastných kyselín na olivovom oleji plnom omega mastných kyselín 😉 – vynikajúca kombinácia pre zdravie. Ingrediencie: Postup: Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku, soľ, korenie a orestujeme. Tesne pred dokončením pridáme cesnak a špenát. Nakoniec pridáme píniové oriešky a chvíľu na „ohni“ premiešame. Na druhú panvicu pridáme maslo a olivový […]

Špargľové risotto italiano 💚🤍❤️

Ingrediencie: Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme nakrájanú špargľu a zľahka orestujeme. Vrchné konce špargle si oddelíme a necháme na dozdobenie hotového pokrmu. Orestovanú cibuľu so špargľou dobre posolíme a okorením mletým čiernym korením. Pridáme citrónovú šťavu a následne ryžu. Za stáleho miešania dolievame domáci vývar, kým nie je ryža uvarená al dente (do […]

Pravá talianska focaccia s olivovým olejom

Ingrediencie Postup Z hladkej múky, vody, cukru a kvasníc vymiešame super kysnuté cesto. Pridáme soľ a olivový olej a necháme vykysnúť. My vkladáme cesto v nádobe do postele a zakryjeme perinou 😉 – zaručene to funguje. Potrebujeme cca 30 min, kým nám cesto pekne narastie. Následne cesto ponaťahujeme a položíme na plech dobre potretý olivovým […]

Pravý olivový olej a naše zdravie

extra panenský, sklenená fľaša, vysoká kvalita

Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili naozaj olivový olej, ktorý je pravý. Na trhu je veľa druhov olivového oleja, ale len málokto vie, že mnohé z nich obsahujú rôzne […]

Olivový olej a šaláty

Na ochutenie šalátov sa najlepšie hodí extra panenský olivový olej. Pri príprave zálievky pridávame najprv soľ, koreniny, bylinky, následne ocot alebo citrón a až úplne na záver olivový olej. Ak by sme šalát najprv poliali olivovým olejom, suroviny by sa potiahli tenkou vrstvou a tak by sa jednotlivé chute poriadne nepremiešali.

Extra panenský olivový olej a apulská majolika

Tak ako olivový olej tak aj apulska majolika je príbeh tradície, kvality a remeselníckej výroby. Príbeh, ktorý je v Oilalà spojený s ďalšou rovnako vzácnou a tisícročnou apulskou tradíciou: extra panenským olivovým olejom Coratina a Peranzana.
Apulská majolika je kráľovnou glazovaných keramík s veľmi dlhoročnou a vzácnou tradíciou.
Hlina sa rodí zo Zeme a z tej istej Zeme pochádza aj olivovník: životodarná sila nášho extra panenského olivového oleja, kde všetko vzniká a dostáva život. Starodávne spojenie medzi majolikou a apulským extra panenským olivovým olejom teda začína v Zemi a uchováva sa v rukách celých rodín, ktoré s nesmiernou láskou a vďačnosťou odovzdávajú z generácie na generáciu umenie ručnej tvorby.