Olivový olej – tradícia verzus moderná technológia. Tento článok zdôrazňuje, že hoci tradícia výroby olivového oleja často nesie so sebou konotácie kvality, nie vždy zaručuje lepšie výsledky, najmä v kontexte výroby extra panenského olivového oleja. Porovnáva tradičnú metódu, ktorá používa žulové mlynské kamene a lisy, s modernou metódou nepretržitého cyklu, ktorá využíva techniky studeného lisovania.
Aj celebrity odporúčjú extra panenský olivový olej! Mnoho z nich ho používa na udržanie krásy a zdravia z dlhodobého hľadiska. Je jednoducho nenahraditeľný!
Puglia – región považovaný za matku zem olivovníkov predstavuje oblasť s najväčšou produkciou olivového oleja v Taliansku.
Ako sa degustuje olivový olej? Tu je pár základných informácií, ktoré Vám priblížia túto pre nás neobvyklú degustáciu 💚
Všetko o olivovníkoch a využití ich vzácneho dreva, ktoré okrem olivového oleja obohacuje náš život
Stredomorská kuchyňa je závislá na používaní olivového oleja. A aj preto je výnimočne prospešná pre ľudský organizmus.
Olivové oleje ich klasifikácia podľa kvality a odrôd olivovníkov
Dejiny olivového oleja od počiatočných zmienok z doby kamennej až po novovek. Olivový olej ako jedna z najdôležitejších komodít v histórii ľudstva.
Dnes varíme s gréckym olivovým olejom TOPLOU z kláštora Toplou Monastery Kréta je grécky „motherland“ olivovníkov a fantastického olivového oleja. A keď ho navyše vyrobia mnísi! … Ingrediencie: Postup krom za krokom Pripravíme si všetky ingrediencie. Cibuľu a cesnak nakrájame, cukety umyjeme. Na panvici na poctivom olivovom oleji TOPLOU opražíme cibuľku, posolíme a na záver […]
Extra panenský olivový olej OILALÁ – novinka v našom portfóliu z Puglie. Olivový olej, ktorý sa používa v kuchyniach významných Michelinských reštaurácií a luxusných hotelov
Našli sme starý recept na focacciu, ktorý používali talianske babičky. Doteraz nikdy sa nám nepodarilo takéto vzdušné bublinkové cesto ako teraz. Vtip je v tom, že musíme nechať cesto oddychovať 48 hodín v chladničke po tom, čo ho vymiešame a necháme vykysnúť 2 hodiny. No posúďte sami! 😀 Pozrite si video: Ingrediencie: Ingrediencie na cesto: […]
Šťavnatá rybička plná omega mastných kyselín na olivovom oleji plnom omega mastných kyselín 😉 – vynikajúca kombinácia pre zdravie. Ingrediencie: Postup: Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku, soľ, korenie a orestujeme. Tesne pred dokončením pridáme cesnak a špenát. Nakoniec pridáme píniové oriešky a chvíľu na „ohni“ premiešame. Na druhú panvicu pridáme maslo a olivový […]
Ingrediencie: Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme nakrájanú špargľu a zľahka orestujeme. Vrchné konce špargle si oddelíme a necháme na dozdobenie hotového pokrmu. Orestovanú cibuľu so špargľou dobre posolíme a okorením mletým čiernym korením. Pridáme citrónovú šťavu a následne ryžu. Za stáleho miešania dolievame domáci vývar, kým nie je ryža uvarená al dente (do […]
Ingrediencie Postup Z hladkej múky, vody, cukru a kvasníc vymiešame super kysnuté cesto. Pridáme soľ a olivový olej a necháme vykysnúť. My vkladáme cesto v nádobe do postele a zakryjeme perinou 😉 – zaručene to funguje. Potrebujeme cca 30 min, kým nám cesto pekne narastie. Následne cesto ponaťahujeme a položíme na plech dobre potretý olivovým […]
Aké sú účinky olivového oleja? Ohromujúce. Hlavne pre Vaše zdravie.
Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili naozaj olivový olej, ktorý je pravý. Na trhu je veľa druhov olivového oleja, ale len málokto vie, že mnohé z nich obsahujú rôzne […]
Na ochutenie šalátov sa najlepšie hodí extra panenský olivový olej. Pri príprave zálievky pridávame najprv soľ, koreniny, bylinky, následne ocot alebo citrón a až úplne na záver olivový olej. Ak by sme šalát najprv poliali olivovým olejom, suroviny by sa potiahli tenkou vrstvou a tak by sa jednotlivé chute poriadne nepremiešali.
Naša rodina olivového oleja sa rozšírila o nového vynikajúceho a svetovo oceňovaného výrobcu ENIA FOODS. Prečítajte si viac o tejto spoločnosti, ktorá vyrába olivový olej a o jej inováciách.
Tajomstvo výroby olivového oleja v Grécku. Olivový olej patrí k historicky významným prvkom gréckej kultúry a mediteránskej stravy. Objavte jeho špecifiká v našom článku.
Grécko očakáva zvýšenie produkcie olivového oleja tento rok po tom, čo minuloročnú úrodu zničili extrémne horúčavy a sucho, čo spôsobilo výrazný nárast cien a olivový olej sa stal luxusnou komoditou.
Podľa predbežných predpovedí Európskej únie na zber v rokoch 2024-25 sa očakáva, že grécka produkcia dosiahne približne 250 000 ton, čo je nárast o 42,8 % oproti predchádzajúcemu roku.
O produkcii olivového oleja v Grécku sa viac dozviete v našom článku.
Od zvlnených kopcov Andalúzie až po útesy Katalánska je španielsky olivový olej známy svojou jedinečnou chuťou a arómou. Ale čo ho robí takým výnimočným? Tento článok odhalí tajomstvá španielskeho olivového oleja: od jeho pestovania až po výrobný proces, ktorý mu dodáva jeho unikátnu chuť, a zdravotné benefity, vďaka ktorým je obľúbenou voľbou pre zdravý životný štýl. Objavte skutočný príbeh tohto zlatého tekutého pokladu – od stromu až na stôl – a zistite, prečo sa stal neoddeliteľnou súčasťou kuchýň po celom svete.
Zber olív sa tento rok začal v predstihu a už prichádzajú prvé odhady, ktoré naznačujú, že produkcia olív a olivového oleja klesne približne o 40 % v porovnaní s rokom 2023. Aký to bude mať vplyv na olivový olej? Dočítate sa v tomto článku o produkcii olivového oleja v Taliansku.
Chcete sa dozvedieť viac o tom ako a kedy sa zbierajú olivy určené na výrobu pre olivový olej alebo olivy ku konzumácii? Prečítajte si náš článok.
Ako bude vyzerať zber olí a výroba olivového oleja v roku 2024? Bude sa líšiť v závislosti od regiónov a počasia? Ak si chcete zadovážiť ten najlešpí olivový olej na Váš stôl, prečítajte si odkiaľ by mal pochádzať.
Taliani otvorili cestu k tomu, aby ich krajina, najmä Toskánsko, bola považovaná za miesto, kde sa vyrába kvalitný olivový olej. Táto povesť sa začala budovať už v momente, keď sme si na olivovom oleji obľúbili jeho chuť.
Jedna otázka na zváženie: Myslíte si, že taliansky olivový olej je ten najlepší?
Prečítajte si viac, aby ste sa dozvedeli podrobnosti.
Olivový olej a čo všetko ste sa o ňom mohli dozvedieť v relácii Dámsky klub na STVR 24.10.2024. V rozhovore s Karin Majtánovou sme rozobrali niekoľko najdôležitejších tém o olivovom oleji.
Ako bude vyzerať tohtoročná kampaň 2024? Olivový olej a jeho výroba úzko súvisí s prírodnými podmienkami, ktoré ovplyvňujú veľkosť, množstvo a kvalitu olív. Tento rok v regiónoch Talianska opätovne príroda zasiahla do pestovania olivovníkov. Ako? To sa dozviete v tomto článku.