Extra panenský olivový olej z Púlie: prečo je najlepší?

Oblasť pestovania a výroby pre extra panenský olivový olej znamená veľa. Z tohto dôvodu môže byť olej vyrobený v jednej oblasti lepší ako ten, ktorý je vyrobený v inej.

Vždy sme boli presvedčení, a stále sme, že olivový olej z Púlie je jedným z najlepších na svete. Preto neustále prechádzame po apúlijskom vidieku, aby sme našli a online Vám ponúkli tie najlepšie oleje z Púlie. Kvalita olivového oleja a teritorialita

Hlavné faktory ovplyvňujúce kvalitu extra panenského olivového oleja, ktoré sú úzko prepojené s charakteristikami konkrétnej oblasti, sú:

  • odroda olív pestovaných v regióne
  • typ pôdy v danej oblasti
  • podnebie

Ukázalo sa, že tieto faktory majú vplyv na nutričnú kvalitu, senzorické vlastnosti a konzerváciu samotného oleja.

Napríklad množstvo polyfenolov, vzácnych prírodných antioxidačných molekúl, môže v závislosti od vyššie uvedených faktorov výrazne kolísať, od 50 do 800 miligramov na liter. Vysoká hodnota polyfenolov je cenným ukazovateľom pre naše zdravie, ale aj pre stabilitu oleja.

Teritorialita a faktory s ňou spojené, ako je typ pôdy a podnebie, však neovplyvňujú hlavné chemické kvalitatívne parametre oleja, ako napríklad kyslosť. Tá závisí od toho, ako sa vykonávajú agronomické a spracovateľské operácie pri olivách.

V Púlii je najlepšia odrodová skladba

Medzi rôznymi faktormi súvisiacimi s teritorialitou má najväčší vplyv na kvalitu olivového oleja odroda olív, v porovnaní s typom pôdy a podnebím. Pomocou vhodných agronomických techník prispôsobených pestovateľskému prostrediu je možné zvládnuť stresové podmienky spôsobené podnebím a pôdou.

Technicky sa odroda olív nazýva kultivar.

Kultivar označuje názov, ktorým sa označujú rôzne odrody pestovaných rastlín, ktoré musia byť zapísané v národnom a komunitnom registri, aby mohli byť komerčne využívané. V Taliansku je zaregistrovaných asi 650 z odhadovaných 1200 odrôd olív na celom svete. Je zrejmé, že Taliansko sa môže pochváliť významnou biodiverzitou olivovníkov.

Každý kultivar má svoje ideálne prostredie a lepšie sa rozvíja v určitej oblasti než v iných.

Okrem toho každý kultivar umožňuje získavať oleje s rôznym zložením. Každá odroda má napríklad odlišné množstvo a typy tukov, polyfenolov a molekúl, ktoré určujú charakteristické chute a vône v extra panenskom olivovom oleji.

Kvalitatívne vlastnosti extra panenského olivového oleja

Hlavné kvalitatívne vlastnosti extra panenského olivového oleja, ktoré súvisia s teritorialitou, závisia od kultivaru, konkrétne od jeho obsahu:

  • kyseliny olejovej
  • pomeru medzi nenasýtenými a nasýtenými mastnými kyselinami
  • polyfenolov (ktoré ovplyvňujú vitamíny a chuť)
  • parametrov súvisiacich s odolnosťou voči niektorým mikroorganizmom alebo hmyzu
  • produktivity

Medzi hlavnými talianskymi kultivarmi s vysokým obsahom polyfenolov, v zostupnom poradí, sú: coratina, frantoio, ogliarola, moraiolo, leccino, casaliva, peranzana, nocellara del belice, pendolino, taggiasca ligure, biancolilla a itrana.

Hoci je obsah polyfenolov vysoký vo všetkých vyššie uvedených kultivaroch, oleje z olív Coratina majú rozsah od 630 mg/kg do 1500 mg/kg, čo je maximálna hodnota nájdená v akomkoľvek oleji.

Coratina je najčastejšie pestovaná v Púlii, pretože apúlijské prostredie jej poskytuje optimálne podmienky.

Odborníci chvália apúlijský olej, najmä ten vyrobený z kultivaru Coratina.

Rôzne štúdie preukázali, že Coratina je cenný kultivar vďaka svojim zdravotným výhodám, spôsobeným vysokým obsahom polyfenolov, a tiež vďaka výhodnému pomeru kvalita – cena, keďže je k dispozícii vo veľkom množstve.

Vysoká dostupnosť v rôznych oblastiach Púlie, ktorá sa špecializuje na výrobu olivového oleja, umožňuje produkciu veľkého množstva oleja za nízke ceny.

Kultivar Coratina má tendenciu produkovať extra panenský olivový olej s horkými a pikantnými tónmi, ktoré sú výrazné na jazyku.

Apúlijská oblasť navyše efektívne zvláda agronomické techniky prispôsobené pestovateľskému prostrediu, čím dokáže zvládať stresové situácie. Napríklad:

  • agronomické techniky na zlepšenie úrodnosti pôdy
  • inštalácia špecifických zavlažovacích systémov na riešenie problémov spôsobených nízkymi zrážkami
  • techniky prerezávania a výber výsadby, ktoré ovplyvňujú napríklad svetelnosť, slnečné žiarenie a fotosyntézu

Olivový olej z Púlie – ten najlepší

Púlia a produkcia extra panenského olivového oleja
Produkcia olivového oleja je dominantná v južnom Taliansku. Každý rok sa v Taliansku vyrobí približne 600 – 700 tisíc ton olivového oleja. Púlia, Kalábria a Sicília tvoria viac ako 85 % celkovej produkcie olivového oleja v krajine. Zvyšná produkcia, ktorá má tiež istý význam, je rozdelená medzi Toskánsko, Ligúriu, Umbriu a Abruzzo.

Dve tretiny olivového oleja vyrobeného v Púlii sú extra panenské.

Púlia je lídrom v rámci národnej produkcie extra panenského olivového oleja. Má:

  • najväčší počet olivových fariem
  • veľkú rozmanitosť kultivarov
  • špičku v rámci talianskeho olivového dedičstva
  • vysoko špecializovanú výrobu

Apúlijské kultivary
Najrozšírenejší apúlijský kultivar je ogliarola, ktorá patrí medzi odrody s vysokým obsahom polyfenolov, hneď po coratine a frantoio. Je charakterizovaná hojnou úrodou a dobrou výnosnosťou. Má stredne ovocnú chuť olív s pretrvávajúcou pikantnou a mierne horkou dochuťou.

Kultivary peranzana a cellina di Nardò sú tiež dosť rozšírené v Púlii. Peranzana je bohatá na polyfenoly a produkuje oleje so strednou ovocnosťou, stredne ľahkou horkosťou a pikantnosťou. Cellina di Nardò zase produkuje intenzívne ovocný olej s výraznou pikantnosťou a horkou dochuťou.

Coratina však predstavuje špičku, pokiaľ ide o vzťah medzi olivovým olejom a zdravím, v rámci talianskeho dedičstva.

Pokiaľ ide o parametre týkajúce sa vzťahu medzi olejom a zdravím v rámci talianskeho olivového dedičstva, Coratina, pestovaná v apúlijskom teréne a klíme, má vysokú produktivitu. Olej má žltozelenú farbu so stredne vnímateľnou ovocnou chuťou nezrelých olív. Na chuti výrazne prevláda horkosť a pikantnosť. Spotrebitelia často mylne považujú pikantnosť a horkosť za znak nízkej kvality oleja, no odborníci tieto vlastnosti hodnotia ako znak typickej kvality odrody Coratina.

Ktorý je teda najlepší apúlijský olivový olej? Odpoveď môže byť zložitá, vzhľadom na bohatstvo a rozmanitosť olejov, ktoré sa tu vyrábajú, no jeden kultivar vyniká svojimi výnimočnými vlastnosťami: extra panenský olivový olej z Coratiny.