Olivovník a jeho dôležitá úloha v ochrane životného prostredia

Okrem toho, že olivovníky poskytujú hlavný prvok stredomorskej stravy, olivový olej, a majú vysokú kultúrnu hodnotu, olivovníky majú výnimočnú a možno málo známu environmentálnu hodnotu.

Klimatická kríza, odlesňovanie a znečistenie ovzdušia sa v posledných desaťročiach stali všeobecnými problémami. Citlivosť na tieto otázky je nielen silná na inštitucionálnej úrovni, ale pomaly sa rozvíja aj u jednotlivcov a (našťastie) stále silnie u nových generácií.
Je to preto proces vo vývoji, a preto je nevyhnutné stimulovať a udržiavať pozornosť na týchto otázkach, ktoré sú tak zanedbané a pritom tak dôležité pre našu budúcnosť.
V tomto kontexte hrajú naše olivovníky odrôd Coratina a Peranzana, z ktorých získavame vzácny extra panenský olivový olej, ale vo všeobecnosti všetky olivovníky na svete, dôležitú úlohu pri ochrane životného prostredia a našej planéty.
5. jún je Svetový deň životného prostredia, ktorý vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN a po prvýkrát sa oslavoval v roku 1974 so sloganom „Iba jedna Zem“.
Témou tohtoročného Dňa bola „Obnova krajiny, dezertifikácia a odolnosť voči suchu“. …“, s cieľom predchádzať, zastaviť a zvrátiť škody spôsobené ekosystémom planéty, a tak sa pokúsiť prejsť od vykorisťovania prírody k jej liečeniu.
Malé, ale veľmi dôležité každodenné činy môžu pomôcť dosiahnuť veľký cieľ obnovy ekosystémov.
Život v zdravom a nekontaminovanom prostredí, v harmónii s prírodou, je jediným spôsobom, ako odvrátiť choroby a užívať si dlhý a zdravý život. Nie je to však len otázka zabezpečenia zdravia a dlhovekosti, ale aj účasti na ochrane samotnej planéty a v boji proti vyčerpávaniu jej úžasných zdrojov.

Prečo sú ekosystémy také dôležité?
Ekosystémy podporujú všetky formy života na Zemi a ich zdravie priamo závisí od zdravia planéty a jej obyvateľov. „Obnova našich poškodených ekosystémov pomôže ukončiť chudobu, bojovať proti zmene klímy a zabrániť masovému vyhynutiu,“ zdôrazňuje OSN a trvá na riešení straty biotopov a biodiverzity.

Olivovník a jeho dôležitá úloha v ochrane životného prostredia
Olivovníky charakterizujú stredomorskú krajinu po tisícročia. S ich silnou kultúrnou hodnotou zohrávajú základnú úlohu v živote a hospodárstve rôznych krajín. Okrem toho, že poskytujú hlavný prvok stredomorskej stravy, olivový olej, a majú vysokú kultúrnu hodnotu, olivovníky majú výnimočnú a možno málo známu environmentálnu hodnotu.
V skutočnosti olivovník vždy zohrával vedúcu úlohu pri obnove ekosystémov a ochrane životného prostredia, ktorého je súčasťou.
Okrem udržiavania osídlených vidieckych oblastí, ktoré by inak boli už dávno opustené, plní dve hlavné funkcie:

  • obnova a hojnosť druhov rastlín a živočíchov;
  • významná absorpcia CO2.

Program LIFE Olivares Vivos, koordinovaný organizáciou SEO / BirdLife, ukázal napríklad, že tradičný model pestovania olív funguje a za tri roky prináša obnovenie druhov a veľmi významný nárast hojnosti flóry a fauny. To prináša dvojakú výhodu, pretože na jednej strane vykonáva činnosť ochrany životného prostredia, na druhej strane neznižuje produktivitu.
Olivové háje sú tiež nevyhnutné pre prezimovanie miliónov zvierat z celej Európy, pretože sú ideálnym prostredím na zabezpečenie potravy a úkrytu pre druhy, ako sú vtáky, ktoré sú prospešné pre kontrolu parazitov a ktoré spolu žijú v symbióze a harmónii.
V skutočnosti v listoch olivovníkov, ich pokrútených kmeňoch a mohutných koreňoch nachádza útočisko veľká rozmanitosť živočíšnych druhov. Na rozdiel od iných foriem poľnohospodárskej činnosti, ktoré zvyčajne vedú k ochudobneniu biotopov, olivové háje obhospodarované tradičnými metódami predstavujú prírodné prostredie a plnia dôležitú ekologickú funkciu.
Staré olivové háje, ako uvádza štúdia o biodiverzite v storočných olivových hájoch publikovaná Stredomorským agronomickým inštitútom v Bari (Ciheam), „predstavujú skutočný rezervoár biodiverzity pre živočíšne a rastlinné druhy“. Prežitie niektorých endemických druhov rastlín, ohrozených zmenami vo využívaní pôdy a opustením vidieckych oblastí, závisí od olivových plantáží.

Pretože si v Oilalà uvedomujú dôležitosť olivovníkov odrôd Coratina a Peranzana pre úkryt mnohých živočíšnych druhov, ako počas migračných období, tak aj počas noci, nikdy nezberajú počas noci a používajú neinvazívne metódy.
Predstava spoločnosti Oilalà o udržateľnosti a harmónii s prírodou a jej obyvateľmi ide ďalej a je dôležitejšia než akýkoľvek nárast výnosu a obratu.

Olivovník zohráva aj základnú úlohu v boji proti klimatickým zmenám a dezertifikácii. Toto je predovšetkým vďaka viazaniu oxidu uhličitého v drevitej a koreňovej hmote vytvorenej počas rastu stromu a v pôde, nezabúdajúc na potenciál a energiu vedľajších produktov alebo najlepšie využitie dažďovej vody, ktoré umožňuje more olivovníkov.
Odborníci odhadujú, že každý jedinec olivovníka ukladá ekvivalentné množstvo CO2 30,89 kg/rok počas svojich prvých 20 rokov existencie.

Zohľadňujúc odhadovaný počet olivovníkov na svete, ktorý predstavuje 865 miliónov stromov, olivovník preto predstavuje skutočné pľúca proti CO2, hlavnej príčine globálneho otepľovania, jednej z veľkých výziev, ktorým planéta a ľudstvo musia čeliť.