OLIVOVÝ OLEJ – ČO PRINESIE ZBER ÚRODY V ROKU 2024?

Autor:  Judy Ridgway

Olivy odrody Arbequina v Katalánsku dozrievajúce na strome
Oficiálna globálna predpoveď produkcie olivového oleja je 3 000 000–3 200 000 ton, pričom sa očakáva, že Španielsko povedie s 1 300 000–1 500 000 tonami, nasledované Tureckom s 300 000–320 000 tonami, Gréckom s 230 000–290 000 tonami, Tuniskom s 260 000–280 000 tonami, Talianskom s 180 000–200 000 tonami a Portugalskom s 160 000–180 000 tonami. Toto vyzerá pre olivový olej lepšie ako minulý rok.

Začínam vidieť niektoré veľmi povzbudivé správy o tom, čo môžeme očakávať od produkcie olivového oleja v roku 2024 – niektoré dokonca naznačujú, že súčasné astronomicky vysoké ceny by mohli klesnúť na polovicu. Musím však povedať, že podľa môjho názoru je to dosť optimistické. Po takom veľkom cenovom poklese pri produkte, po ktorom je stále dopyt, je totiž zriedkavé.

Preto som sa rozhodla urobiť vlastný výskum a kontaktovať popredných producentov v Španielsku, Taliansku a Grécku. Informácie z Tuniska sú menej dostupné, čiastočne preto, že zber je tam zvyčajne neskorší ako v Európe. Výsledky sú zaujímavé. Ako by ste očakávali, nie všade boli počas vegetačného obdobia rovnaké priaznivé podmienky. V regióne Puglia v Taliansku neboli podmienky veľmi dobré, čo by mohlo byť vážnym problémom pre taliansky olivový olej, keďže tento región je zďaleka najväčším producentom v krajine.

ŠPANIELSKO

Typická krajina Jaén, olivové háje Castillo de Canena
To, čo sa stane tu, je, samozrejme, mimoriadne dôležité. Španielsko zodpovedá za minimálne polovicu svetovej produkcie olivového oleja, takže úroveň produkcie tu má obrovský vplyv na svetové ceny. V skutočnosti to vyzerá celkom dobre. Minulý týždeň Junta de Andalucia zverejnila svoju predpoveď pre zber 2024/25. Predpovedajú produkciu na úrovni 1 021 000 ton pre samotnú Andalúziu, z čoho 445 000 pochádza z Jaén. Ak sú tieto čísla správne, teoreticky by španielska produkcia dosiahla približne 1 250 000 ton.

Niektorí v regióne si však myslia, že odhady Junty sú pomerne konzervatívne, možno aby zabránili prudkému poklesu cien olivového oleja, ktorý by negatívne ovplyvnil pestovateľov. Jeden z popredných producentov si myslí, že ak sa neobjavia náhle nepriaznivé poveternostné podmienky, celková produkcia sa bude blížiť k 1,4 miliónu ton.

Panstvá v Andalúzii, ako Solar Romero, Castilla de Canena a Piqualia, sú tiež opatrne optimistické. Podmienky na jar boli dobré s miernymi teplotami a hojnými dažďami. Letné mesiace boli horúce, ale nie nadmerne, čo umožnilo plodom správne sa vyvíjať. Vo všeobecnosti bol tento rok oveľa lepší ako rok 2023, keď väčšina pestovateľov zažila jednu z najhorších sezón.

Správy zo severnejších oblastí, ako Zaragoza, kde sa zber čoskoro začne, sú tiež pozitívne. Pestovatelia očakávajú vyššie množstvá a lepšiu kvalitu úrody. Napriek tomu stále existuje možnosť neočakávaných zmien počasia, ktoré by mohli situáciu zhoršiť.

TALIANSKO

Zber v hájoch Galantino v Puglii
Podmienky počas vegetačného obdobia sa tu značne líšili, pričom niektoré regióny sa mali lepšie než iné. Charles Carey z The Olive Oil Merchant uvádza, že Marina Colonna bola v júni veľmi znepokojená tým, že tohtoročná úroda bude katastrofálna. Do konca septembra sa však počasie vrátilo do normálu a začalo pršať. Olivy sa začali zväčšovať a aktuálne predpovede hovoria, že zber bude aspoň taký dobrý ako minulý rok, možno dokonca lepší.

Stredné regióny Talianska, ako Toskánsko, Le Marche a Abbruzzo, sa očakáva, že dosiahnu najlepšie výsledky v produkcii olivového oleja. Francesca Petrini z Le Marche je spokojná s vyhliadkami. „Napriek dlhotrvajúcemu suchu počas leta naše olivy rástli stabilne a bezpečne vďaka dažďom koncom augusta a septembra. Našťastie v lete nebol zaznamenaný žiadny útok olivových mušiek. Očakávam, že množstvá budú väčšie v porovnaní s úrodou 2023/2024. Možno sa produkcia dokonca zdvojnásobí!“

V Toskánsku boli podmienky pre olivový olej tiež celkom dobré, čo je vítaná správa. Frantoio Franci uvádza: „Mali sme dážď v správny čas na jar a hoci leto bolo veľmi horúce, septembrové dažde rehydratovali olivy.“

Žiaľ, situácia nie je rovnaká v iných častiach Talianska. V regióne Gargano v Apúlii sa očakáva pokles produkcie o 50 %, v Bari/Andrii o 30–40 %, v Basilicate o 60 %, v Kalábrii o 20–30 % a na Sicílii o 40–50 %.

closeup of a young caucasian man harvesting arbequina olives in an olive grove in Catalonia, Spain, with a comb-like tool

GRÉCKO

Staré olivovníky v Rovies na ostrove Euboea v Grécku
Cristina Stribacu z panstva Lia v strednom Grécku uvádza, že napriek nedostatku pracovnej sily a rastúcim nákladom sú farmári optimistickí. „Ako sa blíži zber na roky 2024–2025, obnovuje sa optimizmus, najmä po náročnej sezóne 2023–2024. Olivy bez zavlažovania vykazujú známky stresu, zatiaľ čo zavlažované háje vyzerajú zdravo. Skoré testy ukazujú nízku kyslosť (0,2 %) pre olivový olej s kvetinovou, zelenou arómou. Avšak výnosy sú stále nízke.“

VYHLIADKY

Ako to všetko ovplyvní nás, zákazníkov? Ak kupujete kvalitné olivové oleje od konkrétnych farmárov, môžete si overiť, ako sa darilo regiónu, z ktorého pochádzajú. Väčšina ľudí však nakupuje značkové alebo supermarketové olivové oleje, takže bude potrebné počkať, ako nepriaznivé podmienky ovplyvnia nedostatky a ceny. Stále zostáva otázkou držať si palce a sledovať, čo sa bude diať…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *