Olivový olej – kampaň 2024

Zber olivového oleja 2024: aké sú prognózy

Olivový olej sucho a horúčavy opätovne ovplyvňujú produkciu 2024-2025

Olivovníky v Taliansku vplyvom poveternostných podmienok aj tento rok prinesú menej úrody

Olivy budú menšie a bude ich menej

Na konci letnej sezóny sa začína rysovať jasnejší obraz toho, ako bude vyzerať nadchádzajúca produkčná sezóna olivového oleja.

Vplyv letných teplôt a olivový olej

Letná sezóna naznačila veľmi kritickú situáciu spôsobenú vysokými teplotami a nedostatkom vody, ktorý bol už mesiace zaznamenaný najmä v južných regiónoch Talianska. Olivy sú momentálne vo fáze rastu a rýchleho hromadenia oleja.

Teploty počas júla a augusta boli vo všetkých talianskych pestovateľských oblastiach olív vysoko nad historickými priemermi a dažďové zrážky boli veľmi slabé. Táto situácia spôsobuje v mnohých oblastiach, predovšetkým na Sicílii a v Kalábrii, problémy s rastom olív a predčasným opadom plodov v olivových hájoch bez závlah.

Od polovice augusta došlo v strednom Taliansku k niekoľkým výrazným dažďom, čo spôsobilo pokles teplôt. Tieto zrážky zvyšujú riziko napadnutia olív muchami, ktoré boli doteraz neaktívne kvôli vysokým teplotám. Avšak koncom mesiaca spôsobili prudké búrky krupobitie, ktoré vážne poškodilo produkciu. Na juhu krajiny, kde teploty dosahovali viac ako 35 °C, bol výskyt múch tiež obmedzený, no očakáva sa, že s ochladením v septembri sa zvýši riziko napadnutia.

Dostupnosť vody

Ďalším kľúčovým aspektom, ktorý treba v tomto období zohľadniť, je stav zavlažovania olív. Hoci dažde v polovici augusta čiastočne zlepšili vodný stav rastlín, predpovede na nadchádzajúce týždne naznačujú stabilné počasie bez zrážok a s nadpriemernými teplotami. Závlahové systémy nie sú v pestovaní olív bežné a tam, kde sú, často nie je dostatok vody na pokrytie potrieb rastlín.

Najviac trpia oblasti južného Talianska, ako sú Apúlia, Sicília a Kalábria, kde už od polovice júla dochádza k výraznému nedostatku vody.

Prognózy pre kampaň olivového oleja 2024-2025, pokles talianskej produkcie

Odhady talianskej produkcie sa pohybujú okolo 210-240 000 ton oleja, čo predstavuje pokles v porovnaní s minuloročnou produkciou približne 320 000 ton. Tento pokles je spôsobený jednak prirodzenou výkyvnosťou produkcie, ktorá postihuje mnohé oblasti, ale aj vlnami letných horúčav a suchom, ktoré výrazne zasiahli regióny ako Sicília, Kalábria a Apúlia.

Najmä v Apúlii sa očakáva pokles produkcie o približne 30 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Analýza trhu v oblasti Stredomoria

Hlavné krajiny produkujúce olivový olej v Stredomorí boli tiež vážne postihnuté suchom a letnými horúčavami. Budúci vývoj závisí od zrážok v septembri, ktoré by mohli obnoviť vodný stav rastlín až do zrelosti.

  • Španielsko: Predpokladá sa produkcia 1,4-1,6 milióna ton, čo je výrazné zlepšenie oproti posledným dvom sezónam.
  • Tunisko: Očakáva produkciu 320-370 000 ton olivového oleja.
  • Grécko a Portugalsko: Očakáva sa mierne zvýšenie produkcie, a to najmä v závislosti od septembrových zrážok.
Produkcia 2023/2024 (tony)Predpoveď produkcie 2024/2025 (tony)
Taliansko 320 000210 000 – 240 000
Španielsko 850 0001 400 000 – 1 600 000
Grécko 170 000230 000 – 270 000
Portugalsko 120 000150 000 – 170 000
Tunisko 220 000320 000 – 370 000
Maroko 80 000120 000 – 150 000
Turecko 220 000300 000 – 320 000
Sýria 100 000120 000 – 150 000
Porovnanie produkcie v krajinách v sezónach 2023/2024 a 2024/2025

Kedy začína zber olív v roku 2024?

Vzhľadom na sezónny klimatický vývoj, ktorý sa vyznačuje silným a dlhým teplom spojeným s vážnymi fenoménmi sucha a nižšími očakávanými produkciami pre olejovú sezónu 2024, je žiaduce, aby zber začal skôr.

Pravdepodobne sa prvé zbery oneskoria a začnú až začiatkom októbra, pričom vrchol zberu by mal nastať v novembri. Okrem kontextu v Taliansku je potrebné zohľadniť, že meteorologické podmienky skrátili vegetačné cykly aj v hlavných olivových oblastiach v oblasti Stredozemného mora. Napríklad v Andalúzii (najväčší svetový producent oleja) sa začiatok zberu očakáva na prvý týždeň septembra.

Zber olív a výroba olivového oleja 2024 na juhu Talianska

Špecificky Frantoio D’Orazio tento rok zaznamenáva pokles produkcie v porovnaní s hospodárskym rokom 2023 približne o 30 %, čo je možné pripísať iba striedaniu produkcie, tj. fyziologickému procesu typickému pre olivovník, ktorý sa dá zmierniť iba dobrými poľnohospodárskymi praktikami.

Vo všeobecnosti sa na celom juhu Talianska očakáva pokles produkcie olivového oleja podľa odhadov viacerých organizácií v porovnaní s minulým rokom, a to kvôli:

  • striedaniu produkcie
  • extrémnej suchu medzi zimou a jarom
  • predĺženým letným horúčavám s maximálnymi teplotami výrazne presahujúcimi prahovú hodnotu tepelného stresu
  • neskorému zberu v roku 2023, nedostatku zimného chladu a následnej absencii zimnej vegetatívnej stagnácie.

Všetky tieto charakteristiky, ktoré sú organického aj environmentálneho charakteru, vedú k tomu, že olív bude tento rok málo.

Aj tí, ktorí vlani veľmi dobre spravovali a ošetrovali stromy, ale nemohli ich dostatočne zavlažovať, zaznamenali pokles (a v niektorých prípadoch stratu) svojho potenciálu produkcie, ktorý sa síce objavil, ale bol čiastočne ohrozený. Olivovníky vykvitli, olivy sa uchytili, ale potom sa správne nerozvinuli, pričom v niektorých prípadoch úplne uschli a spadli na zem.

Aký vplyv má vysoká teplota na olivy?

Olivovník je strom pochádzajúci z teplých a subaridných oblastí (Stredný východ), preto má evolučné adaptácie, ktoré mu umožňujú prežiť v horúcich a suchých prostrediach.

Avšak prežiť je niečo iné, než produkovať, a aj keď má tieto „genetické výhody“, v prípade veľkého tepla a nedostatku vody sa snaží minimalizovať energeticky náročné aktivity a obmedziť sa na prežitie.

Proces formovania a dozrievania olív na stromoch je komplexný a ovplyvňuje ho množstvo faktorov, ktoré sú genetické, ale predovšetkým environmentálne: stav stromov, klimatické podmienky, agronomické praktiky a čas zberu.

V skratke, uspokojivá olivová produkcia (množstvo a kvalita) je spojená so všeobecným blahobytom stromu. Tento rok bol hlavným faktorom, ktorý negatívne ovplyvnil tento výsledok, súhru dlhých období horúčav spojených s veľmi malými zrážkami už od minulého jesene.

Konkrétne sa dá povedať, že rastliny sú viazané na prítomnosť vody v pôde, aby mohli vykonávať najdôležitejší metabolický proces, a to fotosyntézu. Práve počas tohto procesu, ktorý prebieha v listoch počas dňa, rastliny produkujú zdroje energie potrebné na všetky metabolické procesy potrebné na ich prežitie a rozvoj (vrátane uchytenia a dozrievania olív).

Treba tiež povedať, že suchosť často sprevádzajú vysoké úrovne slnečného žiarenia a vysoké teploty, čo sú podmienky, pri ktorých sa stromy snažia aktívne brániť, čím ďalej obmedzujú fotosyntézu a ďalšie metabolické procesy, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich prežitie (rozvoj olív).

Z toho vyplýva, že nedostatok vody v časti pôdy, ktorú korene preskúmavajú, a vysoké teploty vedú k slabému rozvoju stromov a zníženiu ich produkčného potenciálu.

Produkcia extra panenského olivového oleja 2024

Pri produkcii olivového oleja Taliansko stratí druhé miesto za Španielskom, ktoré ho znovu získalo v minulom hospodárskom roku, pričom ustúpi Tunisku, Turecku a Grécku. Tieto krajiny neustále rastú a ich očakávania produkcie, po náročnom roku, významne prevyšujú talianske.

Toto je panorama, ktorá sa objavuje v Španielsku, kde boli predstavené odhady produkcie pre olejovú sezónu 2024/2025, pričom odhalili veľmi zaujímavé údaje. Ako uvádza španielsky časopis Olimerca: „Keď sa blížime k zberu nových olív v hlavných výrobných krajinách v oblasti Stredozemného mora, začínajú sa objavovať prvé hodnotenia a odhady produkcie olivového oleja“.

Aj keď je ešte predčasné formulovať presné hypotézy alebo špekulácie, pretože olivovník ešte potrebuje 6-8 týždňov na zlepšenie veľkosti a obsahu oleja, mnohí odborníci v oblasti pozorujú polia a olivovníky, aby odhadli, na základe objemu olív, aký by mohol byť konečný výnos olivového oleja.

Môžeme teda predpokladať, že taliansky olivový olej sa stane ešte vzácnejšou komoditou ako v minulom roku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *